”Juontaja ei voi olla tapahtumissa lavan tähti”

Juontajan tehtävä on antaa tilaa muille, sanovat tämän vuoden Kalaryssäyksen juontajat Olavi Rytkönen ja Tiina Naumanen.

Mitäpä olisikaan gaalaillallinen, torijuhla tai yritystilaisuus ilman juontajaa! Juontaja tuo tilaisuuteen kuin tilaisuuteen juhlavuutta, järjestystä ja tunnelmaa. Kuopiolaiset Olavi Rytkönen ja Tiina Naumanen ovat molemmat tuttuja näkyjä monenlaisten tapahtumien juontajina.
Viimeisimmäksi Olavia nähtiin mikin varressa torin Elonkorjuujuhlassa, Tiina puolestaan jäi monen tv-katsojan mieleen kevään kansallisen Veteraanipäivän juhlan juontamisesta.
Seuraavaksi juontajakollegat nähdään juontamassa yhdessä viikonlopun Kalaryssäystä.
– Tosi kiva päästä yhdessä juontamaan! Varsinkin koko päivän kestävissä tapahtumissa juontajapari tuo helpotusta ja rentoutta juontamiseen, Tiina sanoo.

Olavi teki ensimmäiset juontokeikkansa 90-luvulla. Nykyään juonto- ja kuulutuskeikkoja on useita kymmeniä vuodessa. Olavi on tunnettu lämminhenkisestä ja savolaisen rennosta juontotyylistään.
– En useinkaan käsikirjoita juontoja sana sanalta etukäteen, vaan pyrin elämään aina hetkessä. Juontajan pitää kyetä reagoimaan tilanteisiin, mitä toki tapahtuman taustan tunteminen aina helpottaa.

Puheviestintää opiskellut Tiina puolestaan aloitti juontotyöt muutettuaan Kuopioon 15 vuotta sitten. Nykyään hänen työtehtävistään noin 25 prosenttia on juontotöitä. Lisäksi hän työskentelee kouluttajana ja näyttelijänä.
Tiina on profiloitunut niin sanottujen asiallisten tilaisuuksien, kuten seminaarien ja gaalojen juontajana. Niitä varten hänellä on kaapissa liuta rivi iltapukuja.
– Itse käsikirjoitan valtaosan juonnoista ennakkoon.

Juontajakollegat ovat yhtä mieltä siitä, että juontajan tehtävä on antaa tilaa muille lavalla olijoille.
– Juontaja ei saa olla lavan tähti, vaan tähtiä ovat kulloisenkin tilaisuuden muut esiintyjät. Juontajan tehtävä on antaa tilaa muille, Tiina sanoo.
Joskus yrityspomot ja julkisuudenhenkilötkin saattavat mennä lavalla lukkoon.
– Juontajan tehtävä on rentouttaa tilanne ja tehdä lavalle tulijan olo mahdollisimman vapautuneeksi, Olavi sanoo.

Olavi ja Tiina ovat molemmat pitkän linjan esiintyjiä, mutta myöntävät edelleen jännittävänsä monia juontokeikkoja ennakkoon.
– Minä olen tosi kova jännittäjä. Veteraanipäivän juonnostakaan en näin jälkeenpäin muista mitään!, Tiina nauraa.
Olavi sanoo joskus pitävänsä itselleen peilin edessä puhutteluja ennen keikkaa.
– Jos on ollut huono aamu, niin tsemppaan itseäni puhuttelulla. Sanon itselleni, että sinulta se homma muuten käy, onnipa kävi yleisöllä nyt. Yleensä omakin fiilis rentoutuu heti kun pääsee lavalle ja saa kontaktin yleisöön, Olavi sanoo.

Viikonlopun Kalaryssäys-tapahtumasta Olavi ja Tiina haluavat rakentaa mahdollisimman vuorovaikutteisen. He kiertävät markkinaväen keskellä ja haastattelevat kauppiaita.
– Tapahtumasta halutaan yhä enemmän koko perheen tapahtuma. Luvassa on ohjelmaa myös lapsille, Tiina sanoo.

VIIKKOSAVO 4.9.2019

Vastaa