Toimittajan vuosi on täynnä toimintaa

Olavi Rytkönen on muiden toimiensa ohella myös aktiivinen toimittaja, joka paitsi kirjoittaa myös kuvaa niin still- kuin liikkuvaakin kuvaa. Olavin keikkaraportteja löytyy säännöllisesti valtakunnan vanhimmasta musiikkilehdestä Blues Newsistä. Keskeisin yhteistyökumppani tällä hetkellä on Savon XPress -lehti, joka on Kuopion seudulla jo vuodesta 2005 tehnyt tutuksi alueen ihmisiä, palveluita ja tapahtumia.

Olavin ensimmäinen juttu XPressissä julkaistiin vuonna 2011, aiheena legendaarinen DJ Nite ja hänen harvinaiset levyaarteensa. Sen jälkeen juttuja mitä erilaisimmista aiheista on kertynyt noin tuhat. Olavi on lukemattomien yritysten ja organisaatioiden viestinnän luottokumppani, jonka kanssa syntyvät niin iskevät 1/3-sivun jutut kuin useamman sivun liitteetkin.

XPress-toimittajan työtään Olavi tekee osana kokenutta ja ammattitaitoista tiimiä. Päätoimittaja Tuija Vartiainen, sisältöpäällikkö Aino-Maria Savolainen, asiakkuuspäällikkö Christina Aroja sekä graafinen suunnittelija/digimarkkinoinnin asiantuntija Hese Hintikka ovat ydinryhmää printtilehden teossa ja monikanavapalveluiden tuotannossa. Valokuvaajat Jape Tiitinen, Sami Tirkkonen ja Sampo Jaakkola ovat hekin usein tulleet nähdyiksi Olavin juttukeikoilla täydessä työn touhussa!

Laadukas aikakauslehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja kattavassa jakelussa Kuopion (myös Nilsiä ja Maaninka), Siilinjärven ja Leppävirran alueella lehti jaetaan paitsi kotitalouksiin, myös yrityksiin ja jakelupisteisiin. Verkkosivuilta www.xpress.fi jutut löytyvät sähköisessä muodossa ja Savon XPressin sekä InfoKuopion Facebook-sivut toimivat myös tehokkaasti.

Onko sinulla juttuvinkki tai -idea? Haluaako yrityksesi XPressin tehokkaat viestintäkanavat ja luovan tiimin käyttöösi? Otapa yhteyttä vaikka tästä:
https://www.xpress.fi/xpress-lehden-tiimi/

Tarinaa kuulutushommista/Pohjois-Savon Liikunta ry:n verkkolehti Valopilkku

Jo kauan sitten 1980-luvulla, kun vielä itsekin kiersin rataa ja pinkaisin suoraa, kiinnitin urheilutapahtumissa huomiota kuulutukseen. Leukava ja humoristinen kuulutus sai yleisön viihtymään, perustoiminta piti ajan tasalla niin urheilijat kuin huoltajatkin. Opin arvostamaan hyvää kuulutustoimintaa siinä missä osaavia toimitsijoitakin.

Tuolloin en osannut aavistaa, että jonain päivänä vielä itsekin työskentelisin urheilun parissa nimenomaan mikrofonin enkä mittanauhan kanssa. Ensi kesänä on vuorossa jo kahdeskymmenes kerta eukonkannon MM-kisojen kuulutus- ja selostustehtävissä ja ennen syksyn Kuopio Maratonia ties mitä tuleekaan kuuluteltua. Vuosien varrella triathlon, maastopyöräily, maastohiihto, yleisurheilu ja jopa kalpamiekkailu ja reiskafutis ovat tulleet tutuiksi eriparisoudusta ja rullapotkurikisoista puhumattakaan. Mikä liikkuu ja mitä mitataan, sitä voi kuuluttaa ja selostaa.

Suurelle yleisölle jää joskus epäselväksi kuuluttajan, selostajan ja juontajan roolien erot. Joskus ne menevät limittäin. Perussääntö on, että kuuluttaja kertoo tulokset ja aikataulut mahdollisimman luotettavasti, selostaja kertoo mitä tapahtuu tarvittaessa hyvinkin tunteella ja juontaja esittelee ohjelmanumeroita ja esiintyjiä jouhevasti. Ammattitaitoinen ääniosaaja erottaa nämä roolit selkeästi ja valitsee kuhunkin kohtaan sopivan tyylilajin.

Minulla on ollut ilo ja kunnia työskennellä todellisten ammattilaisten kanssa. Eukonkannon juhlavuonna parinani oli äänessä Antero Mertaranta, ja arvannette että sillä tunnilla ei hiljaisia hetkiä kertynyt. Hänen supernopeat hoksottimensa ja lähes kylmiltään tapahtunut tapahtuman kokonaisvaltainen haltuunotto teki vaikutuksen. Monessa tapahtumassa vierelläni on ollut Aki Tuovinen, jonka lajitietämys ja kilpailijoiden tunnistaminen on mykistävää. Ei ihme, että tällä hetkellä Aki on valtakunnan arvostetuimpia alallaan. Olisi suuri vääryys jättää Matti Kartila mainitsematta, hänen kanssaan vaikkapa Finland Ice Marathonin pitkä kuulutuspäivä on kuin pikakurssi urheilun historiaan. Tietopankin kanssa on helppo kuuluttaa.

Loppukevennyksenä tietenkin pari anekdoottia kuulutuskopeista on paikallaan. Tekniset ongelmat ja ajanoton pettämiset, sääongelmista puhumattakaan ovat perusasioita. Pitkällinen puhuminen ja samojen asioiden toistaminen saa joskus senat sakaisin ja kansan nauramaan. En kerro tarinaa kollegasta joka eliittikisan kuuluttamosta selosti olympiakullista haaveilevan Antti Ruuskasen heittoa, mutta itsestäni kommelluskertomuksia riittää. Yksi tapaus on elävänä mielessä 20 vuoden jälkeenkin.

1998 kuuluttelin Pielavestejä Pielavedellä ja ohjelmassa oli myös voimamieslajeja. Oli kädenvääntöä, farmarikävelyä ja leuanvetoa. Tuli sitten palkintojenjaon aika. Koko helteisen päivän olin rupatellut kädenväännöstä ja leuanvedosta ja lopulta se tapahtui: ”Arvoisa yleisö, nytpä sitten jaetaan voimamieskisojen palkinnot, ensimmäisenä lajina käteenveto!”. Hetken hiljaisuus ja sitten voimamiehet purskahtivat nauruun ja eräs kommentoi viitaten peukalollaan: ”Siinei tarvii kilipaella, tuo Arvi on varma voettaja!”. Jäin siis eloon ja sen jälkeen en ole osannut pikkumokia pelätä, tulee niitä silloin tällöin joka tapauksessa.

Lopuksi: mikä on kuuluttajan paras palaute? Minulle se oli viime vuoden Finland Ice Marathonilta saatu ensimmäisen 200km:n matkan suomalaisvoittajan lähettämä viesti, missä innostava, energinen ja kannustava kuulutus loppusuoran aikana tunnustettiin yhdeksi voiton avaimista tiukassa senttipelissä. Ne sanat lämmittivät ja innostivat innostumaan tulevaisuudessakin.

 

2019 rullaa ja rokkaa loppuun asti!

Terve vaan kaikki!

Vuosi on mennyt vauhdikkaasti. Onpahan ollut taas monenmoista esiintymistä, juonto- ja kuulutuskeikkaa sekä tietenkin teksti&kuva&video-projekteja monenmoisia. Käyhän kuikkaamassa keikat-sivulta mitä on menneinä aikoina tullut puuhailtua niillä rintamilla ja mitä on tulossa. Keikkakalenteria päivitellään sitä mukaa kun juttuja varmistuu ja käsiä päälle lyödään.

Päiväkohtaisia toilailujani löytyy tietenkin täältä: https://www.facebook.com/olavi.rytkonen ja instassa kuvia viljelee tunnus olavirytkonen.

Tervetuloa seuraan, ja ottamaan vaikka muikkuhaaste Ollin kanssa:-)

Kevättä kohti!

Heippa vaan kaikki kamut ja kyläläiset!

Kun katsot sivua KEIKAT, huomaat että pikkuhiljaa kevään ja kesän ajalle alkaa taas kaikenlaista juonnettavaa, kuulutettavaa, selostettavaa ja jopa soitettavaa ilmaantua. Jos sinun tapahtumasi tarvitsee ohjelmaa ja/tai supliikkimiestä sitä johdattelemaan, ota rohkeasti yhteyttä ennen kuin muut ennättävät! Soita 040 5620836 tai lähetä sähköpostia olavi@rytkonen.net. Facebookin jne kautta minut tavoittaa myös vaivattomasti.

 

Lets kontakt sano entinen mies kun markkinoilla piäsä löe!